Alcoholverslaving of alcoholisme, wanneer je minder wilt drinken of stoppen, maar niet weet hoe
Verslavingsproblematiek heeft altijd zijn weerslag op andere gezins- of familieleden en omgeving. Er wordt vaak gezegd "Addiction is a family disease", wat betekent dat direct betrokkenen meestal in verschillende opzichten ook lijden of mee hebben geleden onder de verslaving.​​
​
Wat is alcohol-afhankelijkheid of alcoholverslaving?​
Alcoholverslaving, ook bekend als alcohol-afhankelijk of alcoholisme, is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door een sterke drang om te drinken, controleverlies over de hoeveelheid alcohol die wordt geconsumeerd en een negatieve invloed van de afhankelijkheid van alcohol op het dagelijks leven. Iemand die alcoholverslaafd is, blijft vaak drinken ondanks de negatieve fysieke, mentale en sociale gevolgen.
Als je alcoholverslaafd of alcohol afhankelijk bent, dan heb je een onweerstaanbare behoefte aan alcohol. In plaats van dat je wilt drinken, "moet" je drinken. Zelfs als het slecht is voor je gezondheid en het problemen veroorzaakt. Het is moeilijk om maat te houden met alcoholische drank en je voelt je er steeds meer afhankelijk van.
​
​
Wat maakt iemand gevoelig voor alcoholverslaving?
Erfelijkheid of Genetische aanleg: Alcoholverslaving of afhankelijkheid komt vaker voor in families waar ook andere familieleden verslaafd zijn aan alcohol (of andere middelen).
Omgevingsinvloeden: Sociale druk, toegang tot alcohol en culturele acceptatie spelen een rol bij alcoholverslaving.
Psychische factoren: Mensen die last hebben van depressie, angststoornissen of trauma, lopen een hoger risico om afhankelijk te worden van, of verslaafd te raken aan alcohol.
Leeftijd bij het eerste gebruik: Mensen die op jonge leeftijd beginnen met drinken hebben meer kans om een alcoholverslaving te ontwikkelen.
​
Samen sta je sterker
tegen jouw verslaving.
Niet alleen jij als persoon hebt last van jouw verslaving, ook je naasten. Ik kan jou helpen (evt. samen met hen) om helderheid en inzicht te krijgen in datgene waar jij steeds opnieuw tegenaan loopt.
Wat zijn de kenmerken van alcohol-afhankelijkheid of alcoholverslaving?
​​
Je hebt een grote behoefte aan alcohol. En als je drinkt, kan je niet meer stoppen. Er zijn steeds grotere hoeveelheden drank nodig om in een roes te raken. Als je niet drinkt, zorgt dit voor ontwenningsverschijnselen, zoals: misselijkheid; zweten; slaapproblemen; last van angsten; een doorlopend gespannen gevoel. Om deze verschijnselen weer kwijt te raken ga je opnieuw drinken en zo belandt je in een vicieuze cirkel. Bij alcoholisme functioneer je meestal slechter op je werk of school en vaak is er sprake van veel ziekteverzuim. Ook de relatie met de mensen in je directe omgeving kan diep onder het alcoholmisbruik lijden. Ontslag, werkloosheid, echtscheiding en dakloosheid kunnen het gevolg zijn.
​
In mijn praktijk bied ik ook losse 1 op 1 sessies aan voor naasten. Met Lotte Psychologie Breda kan jou hierdoor helpen om zicht te krijgen op instandhoudende factoren en je ondersteunen in jouw hulpvraag.
Welke mentale signalen kunnen wijzen op een alcoholverslaving?
Toenemende tolerantie: De behoefte om steeds meer te drinken voor hetzelfde effect.
Controleverlies: Niet in staat zijn om het drinkgedrag te matigen.
Onttrekkingsverschijnselen: Angst, prikkelbaarheid en lichamelijke klachten als men stopt met drinken.
Hoe herken je een alcoholverslaving bij jezelf of bij anderen?
Frequentie en hoeveelheid: Regelmatig en overmatig drinken.
Pogingen om te stoppen: Niet succesvol kunnen minderen of stoppen.
Gevolgen negeren: Blijven drinken ondanks problemen op werk, school, thuis of in relaties.
Hoe werkt alcohol in op het lichaam?
Alcohol beïnvloedt het centrale zenuwstelsel, met effecten variërend afhankelijk van de hoeveelheid en frequentie van gebruik. Eén glas alcohol kan leiden tot ontspanning en een lichte stemmingverbetering. Maar bij herhaald en overmatig gebruik kan alcohol ernstige schade veroorzaken.
Wat zijn de directe effecten van één glas alcohol?
Het effect van één glas alcohol is doorgaans mild en van korte duur, met uitzondering van externe factoren zoals bijvoorbeeld allergische reacties. Mentale effecten: Verhoogde ontspanning en zelfvertrouwen, en een licht verminderd beoordelingsvermogen. Lichamelijke effecten: Een lichte afname van de reactietijd en verhoogde bloeddruk.
Wat zijn de effecten van veelvuldig en overmatig alcoholgebruik?
Langdurig en overmatig alcoholgebruik kan leiden tot: Mentale effecten: Geheugenproblemen, verminderde cognitieve functies, angst en depressie. Lichamelijke effecten: Leverbeschadiging (zoals levercirrose), verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, verhoogd risico op verschillende vormen van kanker (zoals lever- en borstkanker).
​
​
Wat zijn de oorzaken van alcoholverslaving?
Een alcoholverslaving ontstaat meestal geleidelijk. Misschien ben je gaan drinken om even je problemen te vergeten, te ontspannen, eenzaamheid op te vullen of voor de gezelligheid. Het begint meestal met af en toe een drankje, maar na verloop van tijd nemen de drinkmomenten toe en word je afhankelijkheid mogelijk groter. Wanneer dit het geval is en je voelt ook zelf dat het tijd is om te handelen, is Lotte bereid om samen met jou te werken aan jouw herstel.
Er is vaak niet één duidelijke oorzaak te noemen voor het ontstaan van een alcohol probleem. Verschillende factoren en het samenspel daartussen bepalen of je een verslaving ontwikkelt. We maken een onderscheid in drie verschillende factoren; biologische, psychische en sociale factoren. Wanneer je contact hebt opgenomen Met Lotte Psychologie in Breda, onderzoeken en bespreken we samen de mogelijke oorzaken en persoonlijke aanpak voor jouw afhankelijkheids-problematiek. Veel mensen worstelen met dergelijke zaken. Voelen dat het tijd is om er iets aan te doen is de belangrijkste stap. Je bent sterk maar een beetje hulp kan geen kwaad. Samen ontwikkelen we een aanpak die aansluit op jouw mogelijkheden en behoeften. Meer informatie over alcoholverslaving vind je tevens op: mindkorrelatie.nl
​
​
De mogelijke gevolgen van een alcohol probleem
Psychische gevolgen van alcoholverslaving: verminderd geheugen; verminderde concentratie; weinig zelfkritiek en zelfreflectie; ontkenning van de alcoholverslaving; angst en paniekklachten; depressie; uitputting; burn-out; verwardheid; agressief gedrag.
Lichamelijke gevolgen van alcoholverslaving: Beschadiging van de alvleesklier en de lever; hartritmestoornissen of hartinfarct; herseninfarct; Korsakov syndroom; Dementie.
​
Welke gezondheidsrisico’s zijn er bij langdurig alcoholgebruik?
Lichamelijke signalen en klachten; Leverziekten (zoals leververvetting, hepatitis en cirrose); Maagproblemen, inclusief maagzweren en gastritis; Hartaandoeningen zoals hypertensie en hartfalen; Verhoogd risico op beroerte en hersenbeschadiging; Aandoeningen van het immuunsysteem en verhoogde kans op infecties; Mentale signalen en klachten; Cognitieve achteruitgang, zoals problemen met geheugen en leervermogen; Verhoogde kans op stemmingsstoornissen zoals depressie en angststoornissen; Psychische afhankelijkheid, waarbij het individu steeds meer afhankelijk wordt van alcohol om zich goed te voelen.
​
Welke sociale problemen kunnen ontstaan door een alcoholverslaving?
Problemen in relaties: Alcoholmisbruik kan leiden tot conflicten, scheidingen en geweld in relaties door liegen, ruzies en verlies van vertrouwen bij je partner. Ook agressiviteit door drankgebruikers is een veelvoorkomend probleem.
Werkgerelateerde problemen: Een verminderd concentratievermogen en verminderde productiviteit kunnen leiden tot verlies van je studie, werk, baan of carriëre (Dergelijke belangrijke levensveranderingen horen een bewuste keuze te zijn en geen gevolg vanwege een afhankelijkheids- of verslavingsprobleem).
Financiële problemen: De kosten van regelmatig drinken en de mogelijke kosten van medische behandelingen kunnen financieel enorm belastend zijn of worden.
Sociale isolatie: Alcoholisme kan ertoe leiden dat iemand zijn of haar sociale netwerk verwaarloost of uit de weg gaat, wat kan leiden tot eenzaamheid en isolatie.
​
Hoe kan alcoholverslaving behandeld worden?
Therapie: Met de hulp en ondersteuning van een erkende en ervaren therapeut of psycholoog kun je leren hoe je je eigen gedrag verandert. Cognitieve gedragstherapie (CGT) helpt bij het veranderen van het drinkgedrag. Je leven middels inzichtgevende therapie een andere richting op te sturen is een stevige basis om voor jezelf een gezonde toekomst te creëren. Vanuit de praktijk in Breda ga je met psycholoog en coach Lotte samenwerken aan jouw weerbaarheid en een nieuw, mooier leven.
​
Ondersteuningsgroepen: Groepen zoals de Anonieme Alcoholisten (AA) bieden steun en helpen bij herstel.
Detoxificatie en medische begeleiding: Bij een zeer zware alcoholverslaving kan een medische detox nodig zijn om de alcohol afhankelijkheid te doorbreken. Bij een zware afhankelijkheid kan het voor je lichaam gevaarlijk zijn om in 1x te stoppen met alcohol en is het nodig om onder medisch toezicht geleidelijk aan af te bouwen. Hierna kan een therapeutisch traject worden opgestart om de psychologische kant van de verslaving te doorbreken.
Medicatie: Medicatie kan naast therapie helpen om het verlangen naar alcohol verminderen.
​
Hoe pakken we jouw alcohol-afhankelijkheid aan?
Alcoholverslaving is een ernstige aandoening met invloed op het mentale, lichamelijke en sociale welzijn. Door inzicht te krijgen in de werking van alcohol, de risico’s van overmatig gebruik en de signalen van afhankelijkheid of verslaving, kan er eerder ingegrepen worden. Therapie en ondersteuning zijn essentieel voor herstel en een verbeterde kwaliteit van leven. Met Lotte Psychologie in Breda biedt jou middels inzichtgevende therapie de handvatten die jij nodig hebt om jouw verslaving letterlijk en figuurlijk te lijf te gaan. Door middel van Lichaamsgerichte therapie (LGT), Cognitieve gedragstherapie (CGT) en onze persoonlijke gesprekken leer jij jezelf nog beter kennen en werken we op een duurzame manier samen aan jouw herstel. Door mijn uitgebreide werkervaring bij GGZ Momentum heb ik een eigen visie kunnen ontwikkelen om verslaving te kunnen doorbreken. Psycholoog Lotte biedt jou hierdoor uitstekende hulp bij jouw groeiende afhankelijkheid. Samen pakken we jouw verslaving aan met een goede strategie en todo’s middels bewezen therapie.
Met Lotte Psychologie praktijk in Breda behandelt enkel goed of hoogfunctionerende verslaving. Wat betekent functionerende verslaving: Als jij relatief “normaal” kan functioneren als het gaat om dagelijkse bezigheden zoals werk, school en relaties onderhouden. In tegenstelling tot het stereotype beeld van een alcoholist, lijkt een hoogfunctionerende alcoholist aan de oppervlakte relatief succesvol en productief. Hoog functionerende verslaafden zijn mensen die aan een drugs- of gedragsverslaving lijden, maar nog steeds in staat zijn om goed of zelfs op een hoog niveau te presteren op het werk en binnen hun eigen sociale netwerk.
Goed functionerende verslaafden komen voor in alle lagen van de samenleving: het kunnen directeuren, winkeliers, politici, leraren, huismoeders, artsen, of verkopers zijn. Functionerende verslaafden lijken het prima voor elkaar te hebben, zijn bedreven in het camoufleren van hun dieperliggende problemen en worden vaak gerespecteerd door hun gemeenschap en collega's.
LET OP:
Voor zware verslavingen waarbij geen regulier functioneren geldt, ofwel combinaties van: geen vaste huisvesting, geen stabiel vast inkomen, zonder sociaal vangnet (familie/vrienden) wordt doorverwezen naar: GGZ Verslavingszorg, zoals Kentron of Jellinek.
---------------
Bronnen:
National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA), American Psychological Association (APA); Centers for Disease Control and Prevention (CDC); Mayo Clinic; World Health Organization (WHO); Trimbos Instituut; National Institutes of Health (NIH), American Psychological Association (APA); MIND Korrelatie; Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA); National Institute on Drug Abuse (NIDA), American Society of Addiction Medicine (ASAM)
Effecten alcohol per glas
Onderstaande informatie is een indicatie voor een ervaren drinker. Mensen die niet regelmatig drinken én jongeren, kunnen bij veel minder glazen een veel sterker effect verwachten. Met een glas wordt een standaardglas bedoeld. Bij bovenstaande beschrijving wordt uitgegaan van het drinken van het genoemde aantal glazen binnen een paar uur.
1-3 glazen (0 tot 0,5 promille):
Ontspannen – ontremd je polsslag en ademhaling versnellen. Je krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.
3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille)
Stemming en gedrag veranderen duidelijk. Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie verminderen en het beoordelen van situaties gaat moeilijker. Links en rechts van je gezichtsas neem je steeds minder waar (tunneleffect).
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille)
Alle eerder genoemde effecten versterken. Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen en je zelfkritiek verdwijnt. Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken.
15-20 glazen (3 tot 4 promille)
Je zintuigen verdoven en je bent in de war en afwezig; wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.
20-25+ glazen (4 promille en hoger)
Je ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat je in coma kunt raken en zelfs kunt overlijden: je ademhaling stopt of je kunt een hartstilstand krijgen.