top of page

Spanning,

problematiek van de scheefgroei

Klachten met betrekking tot stress en spanning kunnen o.a. voortkomen uit overbelasting, angst en rouw/verlies. Ook kunnen onderliggende problemen van invloed zijn. Hierbij kun je denken aan een ingrijpende stressvolle gebeurtenissen, enkelvoudige trauma, relationeel trauma, moreel trauma en inter- en transgenerationeel trauma.

 

Stress en spanning kunnen zich uiten in zowel mentale als aanhoudende lichamelijke klachten.

De behandeling brengt de kern van jouw klachten of onrust in kaart en is er op gericht deze te verminderen.

Hieronder lees je verschillende signalen van stress en spanning. Herken jij deze signalen, of juist niet? Neem dan gerust contact met mij op. We bespreken samen jouw situatie en beantwoorden de vraag of ik jou kan helpen.

angst stress spanning icon.png
angst icon.png
trauma icon.png

Wanneer je weet

dat jij een andere

aanpak nodig hebt

voor jouw klachten.

''Twee belangrijke gegevens omtrent verander processen.

Het gras groeit niet harder als je eraan trekt en zoeken naar het momentum: timing en de juiste interventies voor een hefboomeffect.''

Doe het zelf tips

Wat te doen bij angst- en stemmingsklachten: 7 tips

1. Praat erover met vrienden, familie of je huisarts:
Probeer te blijven praten over je gevoelens. Met bijvoorbeeld je partner, je vrienden o
f familie. Vind je dat lastig? Ga dan naar je huisarts. Vaak heeft de huisarts een psycholoog in dienst om af en toe mee te praten. Het lucht niet alleen op om over je klachten te praten, voor je naasten helpt het ook om jou beter te begrijpen en bij te staan.

 

2. Structuur in je leven:

Zorg voor een ritme, ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en zet een wekker. Probeer niet te lang in bed te blijven liggen, maar ga eruit als de wekker is gegaan. Let op dat je geen maaltijden vergeet of overslaat en probeer ook je maaltijden op vaste tijden te nuttigen. Plan (sociale) activiteiten in zoals wandelen, of iets in het huishouden doen. Geef jezelf een houvast door een ritme aan te houden.

 

3. Gezond eten en drinken:
Let op dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Gezonde voeding hoort daar ook bij. Het is essentieel voor je lichaam dat je voldoende voedingswaarden, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Je lichaam verbruikt nogal wat als je klachten hebt en er worden niet voor niets verbanden gelegd tussen bijvoorbeeld depressie en een tekort aan vitaminen en mineralen. Twijfel je of je voldoende binnenkrijgt? Vraag dan aan je huisarts of je een bloedtest kunt laten afnemen.

4. Beweging en sporten:
Het klinkt als een open deur, maar het is echt belangrijk dat je blijft bewegen. Je hoeft niet keihard te trainen, maar blijf in beweging. Probeer dagelijks een ommetje te lopen, het liefst in het bos of ergens anders in de natuur. Zodra je sport of beweegt maakt je lichaam hormonen aan waar je een gelukkig gevoel van krijgt: endorfines. Als je iedere dag een half uurtje wandelt zul je al merken dat het een positief verschil maakt voor je gevoel
.

5. Doe dingen die je leuk vindt:
Het gaat erom dat je datgene doet waar je – al is het
maar een klein beetje – normaal gesproken blij van wordt. Of dat nuttig is of niet, dat is ondergeschikt. Het allerbelangrijkste is dat je activiteiten onderneemt waar je een goed gevoel bij krijgt. Bijvoorbeeld muziek maken, schilderen of iets anders creatiefs doen met je handen. Tuinieren, fietsen, sporten of timmer een nestkast voor de egel in je tuin. En begin niet meteen met iets onmogelijks. Start met kleine doelen, zodat het geen grote teleurstelling is als iets niet lukt, of als je het niet volhoudt.

 

6. Schrijf elke dag minimaal 3 positieve dingen op:
Als je lijdt aan een angst en/of stemmingsklachten is het vaak
lastiger om positieve dingen te bedenken, toch zijn er altijd wel 3 dingen te bedenken. Voorbeelden van positieve dingen kunnen zijn: ik ben vanochtend uit mijn bed gekomen, ik heb gedoucht, ik heb de zon zien schijnen, ik heb in een boek gelezen, ik heb een vriend/vriendin gesproken, etc.

7. Onderneem sociale activiteiten:
Doe er alles aan om buiten de deur te komen, laat je vrienden je desnoods de deur uit slepen. Of nodig ze bij jou thuis uit. Sociale activiteiten zijn goede afleiding en helpen je even je zinnen verzetten. Probeer om minimaal één keer per dag een sociaal contact te hebben. Een praatje met de buurman, postbode of de kassière in de supermarkt helpt al. Je hoeft niet altijd over je depressie te praten. Zie
ook dit soort activiteiten als afleiding..

Let op dat je bij bovenstaande tips niet alles in één keer gaat toepassen. Start met een of twee tips en wees niet te streng voor jezelf als een keer iets niet lukt.

"Ik had me aangemeld omdat ik klaar was met mijn patronen en het niet lukte om ze te doorbreken. De sessies met Lotte zorgde voor zoveel mooie en helpende inzichten. Lotte heeft een bijzondere gave waar ze fantastisch werk mee verricht. Het heeft mijn leven op heel veel fronten erg doen veranderen."

Annet, 34 jaar, angstproblematiek

bottom of page